sreda, 21. februar 2018

29. Del OBILJE čustev




Ljube duše!

Čustva so kot mavrica, ki obarvajo naša življenja z različnimi barvami. Če jih ne bi bilo, bi živeli kot roboti; v čisti sivini. Vse bi bilo enako, nič nas ne bi razjezilo, razžalostilo, prestrašilo, tudi bolečine ne bi čutili ... Če  pa ne bi čutili veselja,  sreče, radosti in ljubezni, v kateri vidimo in čutimo vse v mavričnih barvah, sijaju, svetlobi ... bi naše življenje otopelo. To na trenutke občuti moški aspekt oz. energija v telesu, o katerem bomo govorili v naslednjem delu.

 Vsak dan znova se lahko svobodno odločimo, katero barvno lestvico čustev bomo danes "oblekli". Saj nam je dana SVOBODNA VOLJA IZBIRE. Potrebno je spoznati vsa svoja čustva, kdaj se pojavijo, kaj jih aktivira, zakaj tako odreagiramo ..., da jih bomo znali uporabljati, jih ozavestiti in če je potrebno, zamenjati za tiste, ki ustrezajo nam. 

Vse pa se je začelo v otroštvu ... Mi - odrasli, kot otroci, smo samo BILI, smo samo obstajali. Bili smo popolni in božanski, tako nas je doživljala tudi okolica, dokler nam niso začeli postavljati mej in omejitev. Kot dojenčki, smo samo vpijali občutke in vtise staršev in okolice, kar se je zavleklo v naše pore in celice ter v naša energetska telesa. 
Otrok se uči s posnemanjem drugih in ko mu je nekdo dober zgled, se to avtomatično prezrcali v njega. Ni mu potrebno gledati mater ali očeta, da vé, kdaj kateri laže oz. prikrije prava čustva. Otroci so najboljši psihologi. 
V našem sistemu vzgajanja velja, da deklice in kasneje ženske ne smejo biti jezne, ker bodo potem videti grde, medtem, ko dečki in kasneje moški ne sme biti žalosten, ker se to za moškega ne spodobi, ker ni videti "dec", on mora biti močan kot super junak, ki ga nič ne zlomi.  Kaj šele, da bi jokal, to ni za moške, to je za mevže. 

 To je eden od mnogih močnih vzorcev, ki je zakoreninjen v kolektivno nezavedno vseh nas. Naš namen in poslanstvo pa je, da jih odkrijemo in ozavestimo čim več, ker samo tako lahko prepoznamo naš način reagiranja in to spremenimo.

 Zavedati se moramo tudi tega, da smo vsi povezani med seboj z nevidnimi nitmi, po katerih se ta čustva pretakajo. 
Najbolj je to vidno v družinah, ko je oče potlačil jezo in prišel domov, je ženi udarila jeza na plan. Takoj imamo prisotno še družinsko dinamiko. Še svojih občutkov nismo podelali oz. ozavestili, pa se nam zgrnejo na  "glavo" še občutki celotne družine. Otroci pa so takrat veliko bolj nagajivi in "neubogljivi", če starši potlačimo svoje občutke (potrebno je spregovoriti o njih), saj nato tudi njim udarijo občutki na plan.

 Za razreševanje čustev vedno najbolj deluje PPR - POVEDATI POPOLNO RESNICO. Sami sebi povemo in si priznamo popolno resnico o tem kar čutimo. Če smo jezni, žalostni, prestrašeni, polni bolečine ..., to varno izrazimo (to ne pomeni, da se stopimo z jezo oz. katerim koli drugim čustvom in ga trosimo vse naokoli, kdor nam pač pride naproti).
Eden od načinov je "tehnika pisanja pisem", za jezo pa je dobra tudi fizična sprostitev kot je udarjanje v blazino ali kakršnakoli oblika športa ...

 Ko si priznamo in ozavestimo negativna čustva, nastopijo pozitivna čustva, ki nas popeljejo  ...  v radost ... v svetlobo ... v ljubezen ... v božansko mavrico vsega obilja ...




Blagoslavljam vas z ljubeznijo

Nataša Eršte

  


Vir slik:
-https://www.google.si/search?q=bo%C5%BEanska+mavrica&tbm=isch&tbs=rimg:Cd1Cn3Uyapy0IjjX9pVdOwNymNuSoMTYnlBwmQMgeIZ2GkVQX9N8QYc2ExZB7Z6BSosimxEDkxIiVkJzG2YE1vITiyoSCdf2lV07A3KYEQIftbOww2NBKhIJ25KgxNieUHARO4lK5-nTEKAqEgmZAyB4hnYaRRFJABP5-ft15SoSCVBf03xBhzYTEfVa5rrCcFUZKhIJFkHtnoFKiyIRiFiFw-FQIUIqEgmbEQOTEiJWQhEOUq1ypKghLyoSCXMbZgTW8hOLEWRo7OmnVXP3&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwiVo4-01rbZAhXE-aQKHW5RCawQ9C96BAgAEBw&biw=1366&bih=662&dpr=1#imgdii=6VoZEMwN35Li1M:&imgrc=mxEDkxIiVkLd4M:-
-https://www.google.si/search?q=angels+abundance&tbm=isch&tbs=rimg:CZiD2d7pNhy4IjjjMUJ_1hxW7CVFiiOHfJxbjcVLBot2nMeW6EkSpslSTRBn_1nrR6NCbrLG9yGaEjUjLttrNQOv5iNSoSCeMxQn-HFbsJEWD6SSfTq_1C-KhIJUWKI4d8nFuMR667-5a5hKIoqEglxUsGi3acx5RHbWiTogTxE_1SoSCboSRKmyVJNEERATwz2G2a6UKhIJGf-etHo0JusRt8rJ3DyFeMsqEgksb3IZoSNSMhFmZ7-iBOhMoioSCe22s1A6_1mI1EeYC_1YXdVT6g&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwj0s7mw27bZAhXpDMAKHdtRCzEQ9C96BAgAEBw&biw=1366&bih=613&dpr=1#imgrc=xADm9MEr8A0S0M:



Ni komentarjev:

Objavite komentar